מאמר הפתיחה שלנו מוקדש לקולנוע הישראלי אחרי 7 באוקטובר, קולנוע ששינה את פניו בכורח הנושאים שהוא עוסק בהם, סרטים שחלקם נולד קצת לפני האסון ואולץ לעדכן את תוכנו לאחר מכן בהתאם לאירועים, וקולנוע שנולד אחרי האסון, ונושא בחוּבּוֹ הרבה מן היגון, הסבל והתרעומת שהם מנת חלקנו בימים אלה. עופר ליברגל מתרכז בשלושה סרטים שונים, "על אנשים וכלבים" של דני רוזנברג, "כן" של נדב לפיד, ו"חמצן" של נטעלי בראון, המציגים שלושה היבטים של מציאות חיינו כאן.


מפסטיבל הסרטים בקארלובי וארי מגיעה אלינו כיתת האמן של השחקן השבדי סטלאן סקארסגארד, אולי המוּכר והמצליח בין השחקנים מן המדינות הסקנדינביות בתקופה זו. סקארסגארד בן ה-74, אשר מופיע בתפקיד ראשי בסרט שפתח השנה את פסטיבל הסרטים בירושלים, "ערך סנטימנלי" של יואכים טריר, זכה לתהילה מוקדמת בגיל 16, כשגילם נער קונדסי ושובב בסדרת טלוויזיה שבדית. הוא קיבל את פרס המשחק בפסטיבל ברלין 1982 על הופעתו ב"הרוצח התמים", ולאחר מכן המשיך לקצור פרסים בסרטים כמו "לשבור את הגלים" של לארס פון טריר, והשתתף ברבי-מכר כמו "שודדי הקאריביים" ו"דיון". הוא גולל את תולדות הקריירה העשירה שלו בפסטיבל הוותיק של הרפובליקה הצ'כית אשר העניק לו פרס על תרומתו לקולנוע. ואסור לשכוח, "ערך סנטימנטלי" יוצג בקרוב בסינמטק תל אביב.
מפסטיבל אחר לגמרי ובגישה שונה לחלוטין, דולב אמיתי עוסק בסרטו התיעודי של אלברט סרה הספרדי, "בדידות כל אחר-הצהריים", אשר הוצג בחודש מאי האחרון בפסטיבל "דוקאביב" בתל אביב. סרה, שקיבל את הפרס הגדול בפסטיבל סן סבסטיאן בשנה שעברה, הוא חסיד גדול של מלחמת שוורים, אותו סוג בידור, כמעט פולחן, שמלהיב רבים כל כך מבני ארצו ודוחה רבים אחרים. הוא עקב במשך תקופה ממושכת אחרי מטדור פרואני צעיר, ובסרט הוא מציג את אחורי הקלעים של אומנותו, אם תרצו לקרוא לה כך, שלא כל הצדדים בה נוצצים כמו התלבושות שעוטים עליהם המטדורים.
ועוד בגיליון הזה, תומר צביאלי-רנר ראה את הגירסה החדשה של "סופרמן", אותו יליד כוכב קריפטון שבא להציל את העיר ניו יורק (בסרטים היא מוכרת כמטרופוליס) מפני כליה, כשהוא מסתתר מאחורי זהות של כתב עיתון. מאחר שמדובר בסיפור שגולגל בקולנוע פעמים רבות, כשהגירסה המוּכרת ביותר היא זו של ריצ'רד דונר מ-1978, השוואה בין שתי הגישות השונות מתבקשת מאליה. המסקנה העיקרית של המאמר היא שסופרמן היה ונשאר מהגר, בשתי הגירסאות, אבל ארצות הברית של שנות ה-70 של המאה הקודמת אינה דומה לזו של טראמפ ואילון מאסק כיום.
כתבות נוספות בגיליון שאולי יעניינו אתכם
כתב העת סינמטק
לכל הגליונות

קולנוע ישראלי בראי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל
07.08.2025 / סינמטק
אירועי 7 באוקטובר 2023 גררו טלטלה מוחלטת במציאות הישראלית. כתוצאה מכך, גם בדרך בה אנו חוזים בקולנוע המציג את המציאות הישראלית מתחולל שינוי באופן טבעי, שֶכֵּן דומה כי כל הסרטים שנוצרו לפני כן שיקפו ישראל אחרת. הדבר מציב אתגר בפני יוצרי קולנוע, שהרי לרוב חולפות כמה שנים מאז תחילת העבודה על התסריט ועד
לקריאה

סטלאן סקארסגארד בקארלובי וארי
07.08.2025 / סינמטק
מתוך כיתת אמן בהנחיית סקוט פייברג, עורך בכיר בכתב העת "הוליווד ריפורטר". המפגש משודר בפודקאסט Awards Chatter. עברית: עדנה פיינרו בכל שנה מזמין פסטיבל הסרטים בקארלובי וארי אושיית קולנוע עולמי, אחת או יותר, כדי להעניק לו, או לה, פרס על התרומה לאמנות הקולנוע. לפני הענקת הפרס עצמו מוצג מבחר קט
לקריאהנשארים מעודכנים
הרשמו לניוזלטר ותקבלו מאיתנו עדכונים והמלצות על כל הסרטים והאירועים החדשים והכי מעניינים





