טחנות הרוח של מחשבתו
ג'אז זה פריז ופריז זה ג'אז, כפי שאמר מלקולם מקלארן פעם. אז נפתח את הפסטיבל השנה עם מלחין פריזאי שהג'אז זרם בעורקיו – גדול מלחיני הפסקולים הצרפתי, מישל לגראן (1932 – 2019).
לגראן - המלחין, המעבד, המנצח והפסנתרן הוירטואוז היה אחד המוזיקאים האירופאים הראשונים שעבדו בשנות ה-50 עם ענקי ג'אז אמריקאים כמו מיילס דייוויס, ג'ון קולטריין, דיזי גילספי, סטן גץ וביל אוונס. לאורך השנים, שירים שהלחין בוצעו על ידי כוכבים כמו פרנק סינטרה, טוני בנט, לייזה מינלי, דאסטי ספרינגפילד, חוזה פליסיאנו, סטינג וכמובן ברברה סטרייסנד שסרטה "ינטל" גרף פרס אוסקר לפסקול הטוב ביותר בזכות לגראן. לגראן זכה בשני פרסי אוסקר נוספים, על שתי בלדות מלנכוליות שהפכו לסטנדרטים מוכרים: The Windmills of Your Mind מתוך הפסקול של "השוד המושלם" (1968) בכיכובם של סטיב מקווין ופיי דאנאוויי, ונעימת הנושא של סרט ההתבגרות "הקיץ של 42'" (1971).
לגראן הלחין פסקולים ליותר מ-200 סרטים – צרפתיים, אנגליים ואמריקאיים. בצרפת עבד לגראן בין היתר עם ז'אן לוק גודאר, קלוד ללוש וכמובן ז'אק דמי. מתוך המרדנות של הגל החדש הצרפתי הצמיח דמי עולם צבעוני וקסום, ששיאו הוצג במיוזיקלס "מטריות שרבורג" ו"העלמות מרושפור" שלגראן אחראי על המוזיקה שלהם.
מישל לגראן השפיע על אמנות הלחנת הפסקולים לא פחות ממה שבמאיי הגל החדש הצרפתי השפיעו על ההיבטים החזותיים של הקולנוע. אנחנו שמחים וגאים לפתוח את הפסטיבל בהקרנת בכורה ישראלית של הסרט התיעודי החדש על חייו ויצירתו, "היה היה: מישל לגראן". כמחווה נוספת ללגראן, במהלך הפסטיבל נקרין גם את סרט הגל החדש הצרפתי “קליאו מחמש עד שבע" של אנייס ורדה, שלגראן הלחין את הפסקול הנפלא שלו ואף משתתף בו.
היה היה: מישל לגראן | Once Upon a Time Michel Legrand
דיוקן שובה לב של אחד המוזיקאים הצרפתים הגדולים ביותר בכל הזמנים, מישל לגראן. זהו פורטרט של מוזיקאי הג'אז ומלחין הקולנוע האדיר, הזכור בין היתר בזכות הפסקולים לסרטיו של ז'אק דמי. באמצעות שימוש בחומרי ארכיון אישיים ובלעדיים בפורמט סופר 8, הסרט מלווה את לגראן בשנתיים האחרונות לחייו, במהלך אירועים בפריז, מוסקבה, לודז' ועוד. הסרט נותן גם הצצה לרגעים אינטימיים בחייו של לגראן עם קולגות עם חברים ועם אשתו, כמו גם רגעים המוקדשים לכתיבתו. באמצעות חומרי ארכיון שטרם נראו, הסרט סוקר את חייו האישיים ואת הקריירה של אדם שהקדיש את חייו למוזיקה ושירת אותה בצורה מופתית עד לרגע האחרון.
בואו לצפות גם ב"קליאו מחמש עד שבע" של אנייס ורדה עם הפסקול של מישל לגראן